Snart kan du træde ind ad dørene til Hotel Cármel og se de storslåede lokaler i hjertet af Aarhus, som bl.a. vil rumme nye litterære arrangementer. Vi besøgte ejeren, Kenny Jess Brandt, på hotellet til en snak om litteratur, oplevelser og den smukke, gamle bygning.

Litteraturens nye aarhusianske klæder

Hotel Carmel ligger i bygningen på hjørnet af Nørre Allé og Klosterport, har tidligere huset Indre Mission og senest Granhøj Danseteater. Nu er Kenny Jess Brandt kommet til, og hans hjerte banker for litteratur. Kenny står også bag Løve’s Bog- og Vincafe, Løve’s antikvariat og Løvens Forlag. Han vil, udover musik, dans og festligheder også have litteraturen til at trives på hotellet. Det kommer til at ske i form af en ugentlig litteratursalon hver (ja, hver evig eneste) søndag fra kl. 18-24.

 

Salonsalen med højt til loftet, og som emmer af et løfte om masser af fremtidige hyggelige aftener.

 

Salon Cármel

Salonen i hotellet er da også et utroligt rum! 400 kvadratmeter stort og med 10 meter til loftet, hvor de originale lysekroner fra 1921 stadig hænger. Også det originale orgel står stadig i rummet. Det er her, man i fremtiden kan nyde sine aftener; tirsdag med dans, onsdag med musik, torsdag med jazz, fredag og lørdag med festligheder for voksne, da der disse aftener er en minimumsalder på 25 år.

”For hvis du er over 30 år i Aarhus, har du ingen steder at gå i byen, du har slet ingen steder at gå ud og danse. Og det mangler byen,” forklarer Kenny. Det er hans vision for salonen, at det skal være et sted hvor mennesker – voksne mennesker – kan mødes og hygge sig, drikke et glas vin og nyde kunsten og kulturen i forskellige former.

En traditionel salonuge slutter med, at litteraturen kommer i fokus om søndagen. At indlemme litteraturen i sit nye projekt var ikke en svær beslutning: ”Litteratursalonen er en naturlig del for mig, fordi jeg elsker litteratur,” siger Kenny, som selv både læser og skriver.

 

 Baren bugner af alskens egenimporteret vin.

 

Det nye litterære rum

Aarhus har allerede en håndfuld litterære scener rundt omkring i byen. Men ingen kommer tæt på at have en scene og et rum i lighed med Salon Cármels. Kenny forklarer, at rummet skal være med til at skabe de bedst mulige omstændigheder for den litterære oplevelse.

”Alle, der har været til litteraturoplæsninger ved, at det kan være pissedårligt, og det kan være rigtig godt. Selve stemningen, der bliver sat, betyder noget i forhold til det, man hører, og det, man oplever. Et digt kan være ufatteligt kedeligt, hvis oplæseren er kedelig at høre på, og det kan være virkelig smukt, hvis intonationen og tempoet er rigtigt, selvom det ikke nødvendigvis er det bedst skrevne digt. På den måde kan alle omstændighederne være med til at skabe en god oplevelse. Dét vil jeg gerne prøve at sætte i scene. Og her har man i hvert fald rummet og klangen til det.”

Programmet ser også allerede lovende ud: ”Jeg var stolt, da jeg så det program. Det er nogle store navne. Det er med til at trække noget publikum og skabe opmærksomhed,” siger Kenny. Indtil videre kan gæsterne glæde sig til både Pia Tafdrup, Mikael Niemi, Jan Kjærstad og indslag fra Folkeuniversitetet.

Månedens fire litteratursaloner har fire forskellige arrangører. Dette vil bidrage til en variation af både form og indhold, og på den hele tiden bringe noget nyt til den gamle scene. Blandt andet vil én søndag om måneden være dedikeret til Aarhus Universitetsforlags serie Tænkepauser og en anden søndag vil have et nordisk præg med Carmel Nordic.

 

Lysekronerne er fra salonens opførsel helt tilbage i 1921.

 

”Rummet indbyder til, at det skal være et sted, hvor man bruger en hel aften”

Litteratursalonen har åbent i seks timer. Dette lyder måske som ualmindeligt lang tid for en oplæsning eller en paneldebat. Men der er en god grund bag det anderledes format. Det er ikke samtlige 6 timer, der er afsat til at man skal sidde og lytte. Kenny regner med, at selve arrangementerne kommer til at starte ved 20-tiden og vare omkring 2 timer; de resterende timer er tiltænkt noget helt andet:

”Noget af det, jeg synes er ærgerligt med den oplevelsesform, vi har i Danmark, er, at den er meget intensiv. Tag en biograftur: Du går i biografen og ser en film, hvor du investerer mellem 2 og 2,5 time, så går du hjem, og så snakker du for det meste ikke om den. På den måde kommer det bare ind og ryger ud igen. Der skal være plads til, at man giver sig tid til at komme ind, at man bygger oplevelsen op, i stedet for at man bare kommer kl. 20 og at det går i gang 10 minutter senere. Bagefter kan man så samles og snakke om, hvad der er sket. Derfor er det jo oplagt at have et par timer før og et par timer efter,” siger Kenny.

 

Skiltet, der vender ud mod Nørre Allé og Klosterport.

 

Den første litteratursalon finder sted søndag d. 3. september. Her er Pia Tafdrup og norske Tore Renberg inviteret. Arrangementet koster denne søndag 50 kroner, men normalt vil litteratursalonen have gratis entré.

 

 

tekst: Mette Grandahl
foto: Line Møller Christensen