Herunder kan I læse et udpluk fra nogle af de udgivelser, der de seneste år er kommet fra mere eller mindre lokale forfattere i Aarhus – som et øjebliksbillede, der ikke er udtømmende. Der er romaner, noveller og digte. Via de forskellige links, kan I læse mere om den enkelte udgivelse. God fornøjelse.

Sebastian Bunes debutroman giver et følsomt indblik i hverdagen hos en udsat familie og skildrer, hvordan en dreng mod alle odds udvikler sig til at blive et selvstændigt menneske, der tager ansvar for sit eget liv.

Vi følger Jonathan og hans familie gennem flytninger, skadestuebesøg, krisecentre og retssager. Samtidig fortælles der også om de gode øjeblikke, oaserne af tryghed; om at sidde bag på morens cykel under en rolig stjernehimmel, film og pizza, musik og basketball og ikke mindst om Jonathans kærlighed til lillebroren James.

Udkommer 11. august 2017 på Lindhardt og Ringhof

”Jeg betror mine hemmeligheder til en sten, så graver jeg den ned, langt væk, jeg er bange for, at den taler over sig.”

En roman om en ung kvinde, hendes barndom og opvækst, et langstrakt sygdomsforløb og det, der følger. Det er en fortællling om en familie, om usagtheder og afmagt og om at være splittet mellem intellekt og følelser i en grad, så begge synes at komme til kort. Fortællingen veksler mellem jeg-fortællerens poetiske indre, barndomserindringer og nøgterne uddrag fra en virkelig psykiatrisk journal.

Udkommer 24. august 2017 på EC Edition

I Mads Myginds anden digtsamling Til den lyse morgen stilles der spørgsmålstegn ved hvordan vi gennem sproget italesætter vores erfaringer og inddeler verden i hierarkier. Bogen problematiserer, hvad der er normalt, i verden og i sproget. Digtene fremskrives via grundlæggende afprøvninger af sproget; gentagelser, vridninger af hverdagssprog, omskrivninger af talemåder.  

Udkom i 2015 på Antipyrine / han udgiver en digtsamling senere i 2017 på Kronstork

Du linder på låget. »Vil du have te?«

Armen med de mørke hår. I hånden har du et glas. Med en snor ned langs siden. For enden af snoren er klipset en note fra Pickwick: Skovbær. Fordi rød er min yndlingsfarve, har du valgt den blå tepakke. Engang fortalte jeg dig, at jeg foretrækker kaffe. Du lo og sagde, at kaffe ikke er en drik for kvinder. De skulle nødig vågne op.

En sarkastisk, rasende og sært poetisk historie, som blandt andet stiller spørgsmålet: Behøver en fri kvinde at være et pikhoved?

Udkom i 2017 på Jensen & Dalsgaard

Digtsamlingen Figurativ uniform af Poul Lynggaard Damgaard indeholder blandt andet en gadevandring samt et personligt møde med byen Aarhus og dens psykiatri.

Udkom i 2016 på Forlaget Hagla

Alvin bor alene med sin mor, der mener, det er farligt at kysse, og at man ikke bør tænke, når det er fuldmåne. Selv har Alvin aldrig kysset nogen (bortset fra en dræbersnegl). Han bruger det meste af sin tid på at tegne dyr og sætte ting i parentes og forestille sig, at han en dag finder en flaskepost fra den far, han aldrig har kendt. Men det ville være ligesom at finde en nål i en høstak, siger hans mormor. (Især når man ikke kommer ret mange andre steder end i Netto.) Da Alvin en dag ved et tilfælde begynder at samle på efterladte indkøbssedler, får han dog en idé til, hvordan han kan finde sin far. 

Forunderlig, finurlig fin bog af Kathrine Assels, der har skrevet Alvins fortælling på linjerne, men lige så meget fortæller en masse mellem linjerne. Sørgmuntermodigt godt gjort!

Udkom på Jensen & Dalgaard i 2017

I Louis Jensens nye roman følger vi en drengs jagt på sin far, som forlod familien, da drengen blot var 3 måneder gammel, og siden har drengen ikke hørt fra ham. Men inden drengens mor dør, afslører hun, at faren i virkeligheden er død – han faldt i fuldskab over bord fra et skib ude på Århus Bugt og druknede. Juleaften efter moderens begravelse beslutter drengen sig for at cykle til Århus, for måske er faren der og i live?

Udkom i 2017 på Gyldendal

Bogotana er i det ydre en roman om en ung kvindes ophold i Colombias hovedstad, Bogotá, hvor gøgl og politik, alkohol og stoffer, kunst og kriminalitet driver om hushjørnerne. Samtidig er det en poetisk og seismografisk undersøgelse af rejsen, ikke som en afstand der tilbagelægges fra A til B, men som en tilstand.

Derudover også et indblik i Colombia, et land der i dag balancerer på kanten af håb, efter fredsaftalens indgåelse og tildeling af Nobels Fredspris til præsidenten.

Udkom i 2017 på Jensen & Dalgaard

En rørende fortælling om en storebrors kærlighed til sin forsømte lillesøster. Ondskaben ligger på lur på hver side, og de små korte sætninger er i deres nøgternhed med til at understøtte den barske handling. Men det er også en roman om, hvordan naturen synger, landbruget går sin gang og en familie, der genfinder håbet.

Udkom på Jensen & Dalgaard i 2016

En boksetime. En by. En Bibi, der bare ikke vil forsvinde fra Annes perfekte ægteskab med Anders.

Vil ikke forstyrres er en fortælling om bedrag og om et par, der prøver at redde stumperne ved at flytte til Paris.

Bogen indeholder forvirrede voksne, en rejsende i psykofarmaka, roomservice, tre udstationerede danskere og ejendomsmægleren Mike.

Udkom i 2017 på Byens Forlag

Enogfyrre ting er en selvstændig fortsættelse af Enogfyrre dyr og handler om alt fra skrivemaskinen over sokker til badevægten, som svimlende reflekterende og humoristisk udfolder betragtninger og scenarier om de ting, vi omgiver os med i hverdagen. Ud af så hverdagslige ting som et køleskab kommer en snebyge, i en sardindåse ligger rækker af en kvinde iført sin fineste aftenkjole, tøjklemmer sættes på næsen, mens der løber lort ned ad lårene, og porcelænet folder sig sammen om maden som en våd klud. Smukt og hæsligt, absurd og morsomt.

Udkom i 2017 på Ekbátana

Annemette Kure Andersens nye digtsamling handler, som titlen antyder, om menneskelige reaktionsmønstre, samtidig med at teksterne i deres grafiske opsætning i sig selv danner visuelle mønstre. Digtsamlingen er båret af en maritim metaforik med både, hav og strand som gennemgående ledemotiver.

Udkom i 2017 på Artur (et Turbine Forlag)

Noveller, der kredser om temaer som ensomhed, eksistens og overlevelse. Trods de til tider meget barske historier, er novellerne ikke uden en vis humor, som absolut klæder både de enkelte noveller og det samlede værk. 

Udkom i 2016 på Calibat

fra den afdødes hus af Anna Klahn består af 30 digte. Digtsamling handler om at miste på flere måder. Et barn, en kærlighed, en drøm. Den er et forsøg på at begribe det, at alt kan mistes, at ingen overbevisning beskytter mod tilfældighedernes og tidens absolutte. Den er et forsøg på at samleve med altings ubetingede skrøbelighed. Den er en insisteren på at løfte en mening ud af alle de små og store fald.

Udkom i 2015 på Weltscherz

“Dagene efter et selvmordsforsøg, en desperat terrorist på vej op gennem Danmark i en bus fuld af mennesker og en fortvivlet far på besøg hos byens luder. Sådan begynder Allan Lillelund Andersens tre noveller, der her foreligger for første gang i den håndlavede novellesamling udarbejdet af illustrator Gitte Lægaard og grafiker Michelle Melissa Jakobsen. Er udgivet i 75 nummererede eksemplarer.

Udkom i 2016 på Forlaget Silkefyret

Regnorm er en medrivende YA-roman, der beskriver en ung kvindes konfrontation med en barndom i en dysfunktionel familie, som hun troede, hun var sluppet fri af. Da Maries morfar bliver alvorligt syg, tvinges hun til at se både ham og de skygger, han har kastet over familien, i øjnene. Romanen er en stærk coming-of-age-fortælling, som med glimt fra en hård opvækst, viser Maries vej mod at blive en selvstændig ung kvinde. Det poetiske sprog giver romanen karakter og kant, samtidig med at Maries famlende forsøg med voksenlivet og kærligheden vil være meget genkendelige for læseren.

Udkom i 2016 på Klim

Søren Jessen folder krøllede håb ud, mens virkeligheden krakelerer i denne nye, stærkt originale roman: En forsvunden boghandler, et jordfaldshul midt i byen og en revne i et fundament er sammen med vilde hjerter og en (nyre)sten i lommen nogle af de elementer, der virtuost mødes i denne roman om ensomhed, forløsning, kærlighed og håbet, der holder sammen på alt … også luftkasteller.

Udkom i 2015 på Jensen & Dalgaard / Søren har netop udgivet Forvandlingen, graphic novel, på Fahrenheit

DE NYE VINGER er første bog i serien om alfepigen Mirja. En eventyrlig fortælling om venskab og mod, om frygt og usikkerhed, og om at finde sin egen styrke – også når man ikke føler sig helt som de andre.

Mirja har det ikke altid let med de andre alfepiger. Da hun flygter ud i skoven efter et skænderi, opdager hun, at en ræv har taget en fuglemors unger og nu vil tvinge moren til at vise vej til alfekolonien. Mirja får travlt. De andre alfer må advares, før ræven kommer. Men hvad skal hun gøre, når ingen vil lytte?

Udkom i 2017 på Gyldendal

Det er ikke let II er efterfølgeren til forfatterens debut Det er ikke let, som udkom i november 2015 som en videreførelse af den satiriske tradition fra Blæksprutten, der udkom sidste gang i 2014. Digtsamlingen giver i sproglige billeder et aktuelt og historisk perspektiveret portræt af året, der gik. I flere af digtene er det som i Det er ikke let fra i fjor et lån fra Dan Turèll, der er den gennemgående sproglige figur.

Udkom på Mellemgaard i 2017

Billedkunstner Iben West og forfatter Mette Østgaard Henriksen har besøgt forladte huse på Djursland og lavet poetisk katalog over deres forfald. Et katalog, der emmer af ufortalte historier og abrupt afbrudte situationer. En samling beboelses-situationer i opløsning, der med forfaldsæstetisk sørgmodighed afspejles i fotografi og tekst.

Udkom i 2017 på Asterisk

Tekster på kryds og tværs består hovedsagelig af korte noveller, der griber fat om et emne som rummer en iagttagelse der går i en lidt anden retning, end man er vant til. Titler som En mini-westernSorte huller og Ko på isen antyder det.
Ib Johansens tekster handler om det nære, og også om det politiske, om tiden nu – særlig set i forhold til tiden, der er gået. Men alt sammen på en måde, så der kommer luft under vingerne. Hans mangeårige beskæftigelse med oversættelse af de engelsksprogede klassikere sætter sig igennem som en sproglig og tematisk sikkerhed.

Udkom i 2016 på Det Poetiske Bureaus Forlag

Løgnerens hus er en fortælling om kærlighed på tværs af tre generationer. Om en families forsøg på at forstå fortidens løgne. Måske endda at tilgive …

Da Kristian dør, efterlader han sig en kone, en datter og en datterdatter, men også et hidtil ukendt sommerhus ved fjorden. Sommerhuset viser sig at være alt andet end bare et sommerhus.

Udkom i 2016 på Politikens Forlag

En forårsaften mødes en gruppe mennesker i en stor lejlighed i København. To af gæsterne er Zaina og Danny, der er vokset op i ghettoerne vest for Aarhus. Begge er de som unge voksne flygtet til en rodløs tilværelse i København, Zaina fra udsigten til et arrangeret ægteskab, Danny fra en fordrukken mor. Aftenens værtinde er Elisabeth, der har stiftet en klub for mennesker, der længes efter at få deres sanser stimuleret på nye og overraskende måder.

Udkom i 2017 på Modtryk

Digtsamling, der via et samspil mellem ord og billeder sætter fokus på forholdet mellem sprog og verden.

Udkom på Virkelig i 2015 / Lise har netop selvudgivet Rød og bogobjektet NU sammen med Mads Mygind i forbindelse med Atlas over Aarhus.

Peter Laugesen har skrevet en digtsamling, der med den største selvfølgelighed behandler både kunsten og det stille liv i Brabrand. En digtsamling om formen, om alderen og om regnen, om at have den i håret og om at have den i lommen.

Udkom på Gyldendal i 2016

Bjørn Rasmussens første digtsamling påkalder den afdøde far, Flemming – Ming. Dette sker gennem et voldsomt og turbulent sprog.

Udkom på Gyldendal i 2015

Det var ikke lutter mooncake, da Jens Gordiusen i 1983 tog med Connie og Den transibiriske Jernbane til Kina. Først smuttede kæresten med en canadisk biolog. I Shanghai regnede det uafbrudt. Så fik han alle sine penge stjålet i Hong Kong. Kineserne var kommunister, mærkelige og nærmest umulige at kommunikere med. Og inden han igen nåede hjem til Nordjylland, var hans far faldet død om med en blodprop i hjertet. Alligevel siger Jens pænt ja tak, da hans storebror i 2013 inviterer ham med på en forretningsrejse til Kina, for som han siger: “Der er jo immervæk sket et og andet derovre siden dengang. “Men hvorfor dukker storebrorens tandlæge lige pludselig op, da de skal til at gå om bord i flyet til Beijing? Og er der ikke noget bekendt ved hende, synes Jens. Sådan nogle krøller ser man ikke hver dag. Faktisk er det tredive år siden. “Zhong” er en bittersød historie om kærlighedsforviklinger, vedholdende livsdrømme og erindringens forunderlige kraft.

Udkom i 2016 på Gyldendal

Bonus: Til oktober udgiver Svend Åge Madsen romanen Af en anden verden på Gyldendal.