Lise Kloster Gram er litteraturkonsulent, og tilknyttet Aarhus Kommunes Biblioteker. Hendes vigtigste mission er at formidle og udbrede litteraturen, så den når ud over boghylderne på bibliotekerne og skaber litterære oplevelser.

 

Et arbejde som litteraturkonsulent

Hvis du cykler lidt ud af midtbyen, og sætter kurs mod Åbyhøj Bibliotek, finder du litteraturkonsulenten Lise Kloster Gram. Hun er ikke den første, du møder, når du træder ind på biblioteket. Du må i stedet bevæge dig ned i bibliotekets kælder. Her sidder hun på sit kontor og lægger planer for litteraturformidlingen i Aarhus. I et tilstødende kontor tager jeg en snak med hende om jobbet som litteraturkonsulent.

Det er umuligt ikke at blive smittet af den begejstring og entusiasme Lise udstråler, når hun taler om sit arbejde. Lise fokuserer på at integrere litteraturformidlingen i hverdagen – ikke kun i forbindelse med de store arrangementer. Litteraturformidling skal ifølge hende skabe bevægelse og møder omkring litteraturen, som kan føre til refleksion og udvidelsen af ens horisont. Hun ser det som sit ansvar at stille litteraturen til rådighed og pege på, hvad der er interessant. Det er et arbejde, der kræver stort gåpåmod, en masse møder, mails og koordinering.

 

En idérig kvinde

Idéerne til at udbrede litteraturen er mange. Fokus lige nu er bibliotekernes transformationen til medborgercentre. Det er meningen, at folk i byen skal tage ejerskab og involvere sig på et andet niveau. Et led i denne udvikling er litteraturhaven, som blandt andet er et samarbejde mellem forfatter Gerd Laugensen og børn fra klubben under biblioteket, der får mulighed for at bidrage på hver deres måde. Efter vores samtale viser hun mig litteraturhaven, som ligger lige foran Åby Bibliotek. Kombinationen af natur og litteratur optræder her i en skøn, kreativ forening.

Lise er også tovholder og projektleder for initiativet Authors in Aarhus, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Kommunes Biblioteker. Konceptet dækker over en international forfatterscene, som afholdes på Dokk1. Studerende fra Aarhus Universitet formidler i den forbindelse deres viden om forfatternes værker. Formålet er at udbrede viden fra universitetet – og gøre den tilgængelig for bibliotekets brugere. En lige så vigtig funktion er ifølge Lise at give indblik og en bedre forståelse for andre kulturer.

 

Vejen hen til litteraturen

Da jeg spørger Lise, hvordan hun fik interessen for litteratur, bliver hun stille et øjeblik og kigger eftertænksomt ud ad vinduet. Efter lidt betænkningstid, når hun frem til, at dansk var yndlingsfaget. Interessen holdt ved, og hun studerede senere Nordisk sprog og litteratur, kombineret med oldtidskundskab. Det handler for hende om at dele glæden ved litteratur.

Interessen for et arbejde som litteraturkonsulent opstod, efter at have deltaget på et iværksætterforløb på Københavns Universitet. Her blev hun trænet i at sælge udstillinger og formidle litteratur på nye måder. Under forløbet skabte hun udstillingen ”Digte for begyndere og letøvede”, som åbnede hendes øjne for biblioteksverdenen.

Efter en formiddag i hendes selskab, har jeg også fået øjnene op for hvad det vil sige at være litteraturkonsulent. Et spændende job, som spiller en vigtig rolle for litteraturformidlingen. Litteraturen er i trygge hænder, så længe Lise sidder på posten.

 

Tekst og foto: Camilla Søndergaard Andersen

Øverste foto: Christa Visholt