En weekend i juli er helliget ordet på Vrå Højskole, når Story-In inviterer til fortællefestival i 48 timer. Men hvad er det ved festivalen, som gør, at folk kommer langvejsfra for at være med?

 

Den fantastiske bustur

Den mest fantastiske oplevelse i weekenden er uden tvivl busturen til Løkken Strand og Lønstrup, hvor optrædende og gæster kører ud i det smukke nordjyske landskab. I det øjeblik, vi træder ind i bussen, opstår et spontant fællesskab mellem os, og der bliver fortalt og læst op, mens bussen snor sig gennem landskabet. Smilene breder sig, himlen lysner, ordene resonerer gennem den gamle, røde bus.

 

Anne Katrine Rask var vært på busturen 

 

Vi ankommer til stranden, lytter til Vesterhavets brusen og mærker den kraftige vind. Én efter én går vi op til mikrofonen, mens forbipasserende får et stykke poesi eller musik med sig. Her lyder alt fra beatpoesi, lyrik, rap, singer/songwriting fortælling og poetry slam; sikke et herligt miskmask af forskellige udtryk. Jeg hører også flere deltagere sige, at denne bustur er hele turen (til Vrå Højskole) værd; at alle burde tage med.

Bussen kører videre mod Lønstrup, hvor horisont og hav udgør baggrundstæppet for publikum og optrædende. Her bliver det endnu bedre, fordi de lyttende samtidig kan drikke kaffe, spise kage og læne sig tilbage i stolen. Og undervejs kommer flere og flere til.

 

Det må være ét af de smukkeste steder, jeg har prøvet at læse op

 

En delegation fra Århus

Poul Lynggaard Damgaard, Rikke Kirchheiner, Mikkel Julius og Daniel Boysen (mig) udgjorde den lille forsamling fra Århus til årets Story-IN. Vi spredte os gennem årets program som et rodnet, der havde en finger med i lidt forskelligt.

Jeg var vært for en Litterær Salon den første dag, hvor Inge Duelund Nielsen sammen med Poul, Rikke og mig læste op og snakkede om litteratur. Vi snakkede bl.a. om forskellen mellem det skrevne og det talte, ligesom vi kom ind på vores forskellige processer; hvordan litteraturen sætter ord på liv og spotter forskellige, til tider skjulte sider af tilværelsen.

 

Poul Lynggaard Damgaard lytter, inden han selv læser op

 

Mikkel Julius og jeg optrådte senere samme aften i duoen Børn af Byen, hvor vi fx i nummeret ”Nat”, der er et portræt af ’det at være ung’, siger: ”Det hele starter med en øl / vi har ventet på forårssolen / alt for længe / nu sidder unge mennesker på cementskellettet / nede i centrum / med solen i hånden / og kigger op mod himlen” sådan som mange af os, havde gjort i løbet af dagen – i håbet om sommerens komme.

Lørdag morgen stod jeg for en højskolemorgen, hvor Mikkel spillede for til sang, Poul læste digte og Niss Stricker fortalte og spillede harpe. Det var da en fantastisk måde at vågne på.

 

Susan Ørum råber om pingvinliv – mens Sofie “Tone” Nielsen skaber stemning med musik

 

Vi deltog også alle i busturen, poppede-up til forskellige åbne scener, hvor fx Lene Lømmelsen sørgede for et godt arrangement ude på Gårdscenen og var til Lyrikcafé med beatpoeten Claus Høxbroe. Til sidst må jeg også fremhæve Sofie ”Tone” Nielsens Ordgjalder-arrangement, hvor vores ord fik nyt liv gennem hendes toner. Et afdæmpet elektronisk univers i mørket skabte en hel særlig stemning.

 

Tone fremførte også et par numre / smukt omgivet af lys og planteliv

 

Søndag stod jeg alene tilbage, resten af delegationen var taget tilbage til Århus. Det var en varieret, som alt andet, afslutning, hvor Per Worm og jeg spontant optrådte sammen. Mads Bjergen fremsagde et destruktionsdigt og Anne Katrine Rask små-rappede sin kirketekst fra tidligere på formiddagen.

 

Lidt at arbejde med

Som det ovenstående, der kun er en lille bid af programmet, illustrerer, sker der meget i løbet af de 48 timer. Faktisk for meget. Flere gæster sagde, at det var meget svært at overskue, hvad man skulle se, fordi der fx fandt fire-fem ting sted på samme tid. Desuden udtrykte flere et ønske om en kort præsentation af den enkelte ordkunstner i det trykte program.

En anden ting er prisen for overnatning og mad; hvis folk skal komme langvejsfra, er det en god idé med en mere overskuelig pris. Ellers ender man med at betale det samme inklusiv transport, drikkevarer osv. som det koster at tage til en af sommerens ’dyre’ musikfestivaler. Der findes dog den mulighed at ligge i telt for en niendedel af prisen for et værelse.

 

Tag et smut nordpå næste år

For at svare på mit indledende spørgsmål, så kommer folk langvejsfra, fordi der findes et særligt fællesskab til Story-IN. De forskellige miljøer og udtryk smelter sammen, ligesom der er rig mulighed for at deltage i workshops og åbne scener. Man lærer meget om sig selv ved at høre andre, og det er der god mulighed for – hvis man tør lægge sig eget jeg lidt på hylden.

 

Mikkel Julius under Børn af Byens koncert

 

Tekst: Daniel Boysen

Foto: Mariana Gil

 


 

Medvirkende kunstnere i Story-IN 2017

Kunstnerisk ledelse: 

Ellen Raunsmed, PHD – Stipendiat

Jens Peter Madsen, fortæller

 

Årets kunstnere: 

Anne Katrine Rask, poetry-slam

Claus Høxbroe, beat-poesi

Daniel Boysen, forfatter

Mads Bjergen Petersen, poetry-slam

Manus Bell, rapper

Mariane Josefsen, fortæller

Shahin ”Fabeldyret”, rapper

Per Worm, sanger og fortæller

 

Øvrigt medvirkende kunstnere: 

Birgitte B. Nielsen, fortæller og danser

Claus Nivaa, digter og gymnasielærer

Gravers Graversen, fortæller

Inge Duelund Nielsen, forfatter & fortæller

Inge Tranter, billedkunstner og fortæller

Kurt Thinggaard, fortæller

Lars Ditlev, skuespiller

Lene Lømmelsen, fortæller

Lisbeth Koefoed Jensen, fortæller

Matthias Aurelian, rollespil

Mikkel Julius, sanger og musiker

Niss Stricker, sanger og fortæller

Pascal, fra Khoncept Ciudad Mundial

Per Shavin Knudsen, fortæller

Poul Lynggaard Damgaard, forfatter

Rikke Dittmer, fortæller

Rikke Kirchheiner, forfatter

Rikke Steen Mapstone, danser og fortæller

Sofie ”Tone” Nielsen, sanger

Simon Simonsen, fortæller

Susan Ørum, fortæller

Tine Nielsen, fortæller

Zimone Tang Christensen, fortæller