I Arnold Buscks kælder folder Lone Hørslev og litteraturprofessor Anne-Marie Mai sig ud. De fortæller om ”syg litteratur”, og det er sygt: sygt lærerigt, sygt spændende og sygt godt. Det handler om, hvorfor det er vigtigt for læger, patienter og pårørende at læse skønlitteratur – og ikke kun skønlitteratur om sygdom.

 

Lungetræet

 

Lone Hørslev står med sin koboltblå skjorte og ibenholtsorte hår foran os. Hun bevæger sine knaldrøde læber roligt, idet hun læser sin novelle, “Lungetræet”, op. Det er en mandag aften midt i september, og vi sidder tæt i Arnold Buscks’ kælder i Ryesgade.

“Lungetræet” er fra Hørslevs seneste bog, En ordentlig mundfuld. Novellen handler om en skilt kvindes møde med sundhedsvæsenet. Da hendes datter bliver indlagt med en lungesygdom, sætter det en masse tanker i gang hos kvinden. Hvorfor var hun der ikke straks, datteren blev indlagt? Er hun medskyldig i datterens sygdomsudbrud? Har hun været en dårlig mor?

Kvindens oplevelser med datterens indlæggelse bliver ikke bedre af, at eksmanden bebrejder hende for ikke at være der for sin datter. Novellen giver en fin indsigt i, hvordan sygdom og mødet med sundhedsvæsnet kan påvirke de pårørende. Det er en forståelse og indsigt, læger og andet sundhedspersonale har svært ved at få, hvis de ikke beskæftiger sig med skønlitteratur, fortæller litteraturprofessor Anne-Marie May efterfølgende.

 

 

Lægestuderende mister empati!

Efter oplæsningen fortæller Anne-Marie Mai om den nyudkomne antologi, Syg litteratur, hun er medredaktør af. Hun fortæller, at skønlitteratur er gavnligt som lindring for patienter – og væsentlig for sundhedsansattes og pårørendes forståelse af og empati for den syge. Det vil hun gerne sætte fokus på med bogen.

 

 

Bogens tekster er skrevet af en række forfattere som Susanne Brøgger, Kim Leine, Maria Gerhardt og Amalie Smith, og handler om sygdom, behandling, pleje o.l. Undersøgelser har vist, at lægeuddannelsernes undervisning har medført, at de studerende efterhånden bliver mindre empatiske over for patienterne i løbet af studietiden. Derfor er læsning af skønlitteratur blevet en del af lægeuddannelserne i Aarhus og Odense.

 

Skriveværksted for alkoholikere og kræftpatienter

Anne-Marie Mai fremhæver i foredraget, at det ikke kun er litteratur om sundhed og sygdom, der er vigtigt for sundhedspersonale, pårørende og patienter. Hun mener velskrevet skønlitteratur i det hele taget giver en dybere empati og forståelse af mennesker. Derfor har hun også været med til at sikre, at der bruges meget forskellig litteratur på lægeuddannelserne.

Anne-Marie har også været med til at arrangere et skriveværksted for en gruppe kræftramte og et for en gruppe alkoholafhængige. Hun oplever at skriverværkstederne, hvor de også læser litteratur, har en stor betydning for patienternes evne til at komme sig fra sygdom og i at udvikle sig som mennesker. Efter Anne-Maries foredrag er der nogle få spørgsmål fra publikum, inden seancen er slut. Vi bevæger os op fra Arnold Busck’ kælder og kan lige nå at få dagens sidste solstråler fra septembersolen.

 

Tekst: Matthew Frandsen

Billede: Maria Elisabeth Jensen

 

Yderligere info

Arrangementet foregik hos Arnold Busck, Ryesgade 3, Aarhus C, mandag den 18. september. Arnold Busck afholder løbende litterære arrangementer, følg med her: www.arnoldbusck.dk/butikker/aarhus

Bogen, Syg litteratur, er udgivet af Munksgaard i 2016 og redigeret af Anne-Marie Mai, Peter Simonsen, Camilla Schwartz og Iben Engelhardt Andersen.

Bogen, En ordentlig mundfuld af Lone Hørslev, er udgivet af Rosinante i 2017.

Den engelske organisation, The Reader Organisation, er førende med forskningen indenfor litteraturens betydning for sundhed og velbefindende mv. Læse om dem her: www.thereader.org.uk